Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
Wat is MPEG4?

Wat is MPEG4?

Steeds meer televisiezenders bij CanalDigitaal en TV VLAANDEREN worden in de MPEG4 norm uitgezonden. Maar wat is MPEG4 eigenlijk? MPEG is een digitale compressietechniek. De ontwikkeling van de compressietechniek blijft continu doorgaan. MPEG is een belangrijk onderdeel van digitale televisie. Door het signaal beter te comprimeren is er minder ruimte, in technische term bandbreedte genoemd, nodig om een televisiezender uit te zenden. En dus kunnen er meer zenders worden doorgegeven.

 

Bij de invoering van digitale televisie is men gestart met de variant MPEG2. In de afgelopen jaren is echter de nieuwe variant MPEG4 van deze compressietechniek beschikbaar gekomen. Voordeel van MPEG4 ten opzichte van MPEG2 is dat er minder ruimte nodig is om een televisiezender in dezelfde goede beeldkwaliteit uit te zenden.

 

Aan dit grote voordeel zit echter ook een nadeel. Om MPEG4 te kunnen ontvangen heeft men een nieuwe satellietontvanger nodig omdat de oudere generatie decoders immers alleen een MPEG2 tuner bezit. Alleen HD-satellietontvangers hebben de mogelijkheid om in het MPEG4 formaat uitgezonden televisiekanalen te kunnen ontvangen. Heeft men dus een oudere satellietontvanger dan kan men niet naar televisiekanalen kijken die in MPEG4 worden uitgezonden, laat staan naar HD-kanalen. CanalDigitaal en TV VLAANDEREN bieden bestaande klanten de mogelijkheid om gratis of tegen een geringe bijbetaling in bezit te komen van een HD-satellietontvanger. Bij het afsluiten van een nieuw HD-smartpack abonnement wordt zelfs direct een HD-satellietontvanger in bruikleen meegeleverd. Maar bestaande klanten kunnen natuurlijk ook bij de satellietspeciaalzaak zelf een HD-satellietontvanger kopen. Geadviseerd wordt om in deze gevallen wel een zogeheten ‘gecertificeerde’ HD-satellietontvanger aan te schaffen.